Tarvikkeet:
- lasipurkkeja
- askartelumaaleja, jotka soveltuvat lasin maalaamiseen: spraymaalina, tavallisena keramiikkamaalina purkissa tai posliinitussina
- suojapaperia, esim sanomalehtiä, ja maalarinteippiä
Pastakastikepurkkien lisäksi meiltä löytyi vintistä ja kellarista vanhoja säilöntäpurkkeja. Ylhäällä olevassa kuvassa olevia Riihimäen ja Ilveslasin kotipurkkeja voi löytää kirppiksien lisäksi mummoloiden kaappien kätköistä - niistähän harvemmin heitetään mitään pois, mitä ehkä joskus voisi jossain käyttää :)
Minulla oli kaksi ajatusta purkkien uusiokäytölle: värillisiä maljakoita ja tunnelmallisia kynttiläpurnukoita.
Ihan ensimmäiseksi huomio kannattaa kiinnittää työn valmisteluun. Kun pohjatyöt on tehty hyvin, niin lopputulos on lähempänä odotuksia :) Tämä tarkoittaa, että kaikki purkit on pesty hyvin sekä ulkoa että sisältä ja maalaustila on suojattu paperilla - ja että omat vaatteet on sellaiset, ettei mahdolliset roisketahrat haittaa. Etiketit lähtevät nätisti irti purkeista puolen tunnin lämpimässä saippuavedessä lillumisen jälkeen. Toinen asia on, että ei kannata heti hamuta kuuta taivaalta. Lasin maalaaminen ei todellakaan ole ihan helppoa, joten siinäkin harjoitus tekee mestarin. Älä siis aloita työtä siitä lasipurkista, joita sinulla on vain yksi ja haluat siitä nimenomaan jotain tiettyä. On enemmän kuin todennäköistä, että jos maalaat lasia ensimmäistä kertaa, niin se menee pieleen - ja sitten harmittaa. Isosti.
Minulla oli ensin suunnitelmana maalata maljakoiksi tulevat, vähän isommat purkit sisäpuolelta mustaksi käyttäen spraymaalia. Kun sitten kokeilin maalausta, niin totesin sen olevan oikeasti todella hankalaa. Maali lähtee suuttimesta niin hienona suihkuna, että purkkiin suihkutettuna osa siitä jää leijumaan purkin sisäpuolelle ja hidastaa maalin kuivumista. Lisäksi tässä helposti käy niin, että suihkuttaessasi purkkiin maalia, se palautuu purkin seinämiltä suoraan naamaasi :) Kokeiltu on :) Joten - ellei se ole ihan välttämätöntä niin - maalaa purkit suosiolla ulkopuolelta. Näin saat varmasti tasaisen värin nopeammalla kuivumisajalla.
Noudata aina purkissa olevia käyttöohjeita. Spraymaalien käytössä tulee huomioida myös maalaustilan hyvä ilmanvaihto ja maalatessa kannattaa pitää pieniä taukoja välillä poissa maalien välittömästä läheisyydestä. Optimaalisin maalauspaikka on ulkona, mutta jos se ei ole mahdollista, niin pidä aina maalaustilan ikkuna auki ja jätä se avoimeksi myös maalaamisen jälkeen joksikin aikaa, jotta haju hälvenee. Spraymaalia ei yleensä tarvitse paistaa käytön jälkeen purkkiin kiinni, mutta keramiikkavärit täytyy. Siihen hommaan riittää ihan tavallinen kotiuuni :) Toki tämä kannattaa aina varmistaa maalipurkissa olevasta ohjeesta.
Kun sain isommat purkit maalattua, niin jätin ne kuivumaan ja palasin pienten purkkien äärelle. Yhden päätin värjätä, jälleen sisäpuolelta, pinkiksi maljakoksi. Kaadoin väriä purkkiin ja aloin pyörittelemään sitä värin levittämiseksi.
Hyvä idea, joo, mutta maali on sen verran paksua, että sen saaminen liikkeelle purkin sisällä nätisti vaatikin aikamoista taiteilua. Jouduin lisäämään maalia pariin otteeseen ja niinhän siinä sitten kävi, että purkki ei koskaan ehtinyt kuivata kunnolla ennen paistoa uunissa ja maali kerääntyi paakuksi purkin sille kyljelle, jossa se uunipellillä makasi. No, tulipahan sekin nyt sitten todettua.
Väkersin muutamaan purkkiin sitten vielä posliinitussilla kiekuroita koristeeksi. Edelleen tässä kannattaa olla itselleen armollinen: väri on pysyvä melkein heti piirtopinnalle päästyään, joten harjoitella kannattaa, jos haluaa hyvän lopputuloksen. Halutessaan voi suunnitella kuvion etukäteen vaikkapa paperille ja sitten kiinnittää paperi purkin sisäpuolelle ja piirtää kuvio sitten sen mukaan. Itse päätin ottaa rennosti ja tehdä kuviot vapaalla kädellä, kun en koskaan aikaisemmin ollut tätäkään tehnyt. Näin keskityin enemmän siihen, että näistä purkeista tulee ainakin persoonallisia, joskaan ei ehkä täydellisiä :)
Kun sain kaikki valmiiksi, niin eikun purkit kylmään uuniin ja sitten uuni lämpiämään 160 asteeseen. Posliinitussia piti paistaa 10 minuuttia ja pinkkiä väriä puoli tuntia. Kaikki purkit oli kuitenkin laitettava yhtä aikaa uuniin, koska kuumaan uuniin ei saa huoneenlämpöistä lasipurkkia laittaa - se hajoaa, kun lämpötilan muutos on äkkiseltään niin suuri. Joskus huonolaatuinen purkki saattaa muutenkin poksahtaa paloiksi uunissa, mutta silloinkin syy on lasissa: siinä on ollut joku valuvirhe ja lasi ei ole kestänyt lämpötilan muutosta. Liesituuletin kannattaa laittaa päälle yhtäaikaa uunin kanssa, koska uunista saattaa tulla ulos erikoisia hajuja.
Kun purkit oli paistettu, hain kuivumassa olleet isommat purkit myös sisälle. Alunperin kuvittelemani kirkas lasipinta mustalla värillä muuttuikin vain mattamustaksi lasipinnaksi, mutta se ei haittaa. Näistä tuli silti tosi hienoja :)
Kun nyt vaan keksisin, että mitä näihin voisi laittaa. Ehkä voisin askarrella vaikka paperikukkia näiden kaveriksi...
Halauksin,
Eeva
ooh sä oot aika taitava kyllä koristeleen vapaalla kädellä, ei luonnistuis minulta! tosi kiva idea tämäkin! Sä oot nerokas nainen ;)
VastaaPoistaKiitos! Ei muuta kuin kuule harjoittelemaan, piirtelet vaikka yhden A4-arkin täyteen koukeroita ja seeprakuvioita, niin johan alkaa kuviointi vapaalla kädellä sujua :)
VastaaPoista