15.4.2013

Postilaatikko pahvista

Olin suunnitellut jo pidempään, että eteiseen pitää saada jonkinmoinen postilaatikko, koska meillä ei ole siellä kovinkaan paljon laskutilaa. Postit jäävät helposti kaikenlaisen pikkusälän alle, joten päätin nyt vihdoin tehdä posteille oman pienen postilaatikon.

Tarvikkeet:

  • Pahvia. Minä käytin keksipaketteja, mutta esim iso muropakkaus käy tähän erinomaisesti.
  • Teippiä, liimaa, sakset
  • paperia päällystykseen

Aloitin mittaamalla ison kirjekuoren kapeamman sivun, jotta tiedän, kuinka leveä laatikon pitää vähintään olla. Se oli noin 22cm. On helpointa tehdä laatikko niin, että kirjeet tulevat siihen pystyssä, koska muuten laatikosta pitää tehdä todella leveä. Näin pääsin helpommalla. Laatikon syvyydeksi riittää keksipaketin oma syvyys.

Arvioin, että kolmen keksipaketin leveys riittää laatikkoon niin, että kirjeet sopivat sisään nätisti. Tämän jälkeen avasin kaikkien laatikkojen liimasauman, jotta saan laatikot auki. Alkuperäisen pakkauksen liimasauman avaaminen on yleensä helpointa, sillä sen avaamiseen ei tarvitse saksia, joilla helposti leikkaa vinoon.

HUOM! Jos teet postilaatikon isosta muropaketista, niin sinun ei välttämättä tarvitse avata saumoja ollenkaan. Tarkista tämä vaikka laittamalla laatikon sisälle iso kirjekuori: jos se sopii sisälle nätisti ilman rutistamista mistään kohtaa, niin laatikko on riittävän iso.

 
Päätä nyt, kuinka korkean haluat laatikon etupuolen olevan. Itse valitsin korkeudeksi 11cm, jotta reunan yli näkyy tarvittaessa pienemmätkin kirjeet. Luonnollisesti käytössä teen niin, että postia tarkistaessani kyllä katson, jääkö laatikkoon jotain ottaessani siitä isot ensin pois. Merkkaa pahviin etupuolen korkeus, piirrä sitten siitä vino viiva selkäpalan reunaan ja leikkaa viivan mukaan pala pois. Tee sama toiselle keksilaatikolle.


Kun olet leikannut etupuolen ja vinot sivut, niin leikkaa nyt kolmannesta laatikosta molemmat leveimmät sivut irti. Liimaa emsimmäinen sellaisenaan kiinni kumpaankin sivupalaan, jotta postilaatikolle muodostuu selkä. Leikkaa nyt toinen leveä sivu etupuolen korkuiseksi ja liimaa se toisen sivupalan etuosaan. Älä liimaa vielä laatikkoa kokonaan kiinni.


Valitse nyt paperi, jolla haluat peittää postilaatikon. Itse valitsin skräppäyspaperia, koska sitä minulla on ja koska se on tukevaa. Näin se myös tukee laatikkoa, joka on koottu useammista paloista. Sen leveys tulisi olla postilaatikon selkä + vinosivut. Korkeus on selän korkeus + muutama sentti käännökseen. Leikkaa paperi. Levitä liima pahviin kauttaaltaan ja asettele paperi sen päälle niin, että paperin alareuna tulee selän ja pohjan taitteeseen. Voit halutessasi toki päällystää myös pohjan sisäpuolelta, mutta se ei ole välttämätöntä. Anna kuivua kunnolla.

Kun liima on kuivunut, niin taita sivut sisäänpäin, jolloin näet, mihin kohtaan leikkaat paperin kulmista käänteet. Liimaa käänteet.


Seuraavaksi leikkaa päällystyspaperista suikaleet laatikon reunoihin. Muista lisätä leveyteen muutama sentti käännettä. Liimaa paperi tasan laatikon etureunaan, jotta etupuoleen viimeiseksi liimattavan paperin alle ei tule paksua käännettä, joka näkyisi kauas. Leikkaa ja liimaa tarvittavat käänteet, kun liima on kuivunut.


Viimeiseksi liimaa päällystyspaperi laatikon etureunaan ja taita ja liimaa käänteet laatikon sisälle, sivuille ja alle.


Valmis laatikko tulee seisomaan eteisen pöydällä seinää vasten, jossa se on tukevasti paikallaan, vaikka siihen laitettaisiin painavempaakin postia, mutta jossa se ei vie kuitenkaan liikaa tilaa. Kaikkiaan laatikon tekoon meni noin 3-4 tuntia, joten se on yhden iltapäivän homma :)

Halauksin,
Eeva

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti