29.4.2013

Langalla päällystetyt purkit ja pullot

Äitienpäivä lähenee ja tietysti äiti saa minulta jotain itse tehtyä lahjaksi. Äiti rakastaa kukkia ja hänellä on aina liian vähän vaaseja, joten hän saa minulta tänä vuonna lahjaksi sellaisen.



Tarvikkeet:


  • lasipurkki tai -pullo
  • neulontalankaa, esim pellavasekoitetta tai muuta vastaavaa
  • kaksipuoleista teippiä


Minulla oli käytössä neliskanttinen lasipurkki, joten aloitin tietysti poistamalla siitä etiketit. Se onnistuu helposti, kun upottaa koko lasipurkin lämpimään tiskiaineveteen noin puoleksi tunniksi. Sitten ei tarvitse muuta kuin hangata etiketti ja liima irti. Nykyään etiketitkin liimataan säästäen, joten niissä on useimmiten liimaa ainoastaan yhdessä kohtaa, joka helpottaa hommaa suuresti.

Aloita teippaamalla kaksipuoleista teippiä purkin ympärille niin, että sitä on tasaisesti joka puolella. Purkkia ei tarvitse päällystää teipillä kokonaan, mutta olisi hyvä, jos suurin osa pinta-alasta olisi kuitenkin teipattu. Näin lanka pysyy paremmin kiinni eikä sitä tarvitse korjailla kesken kaiken. Ensin kannattaa teipata kaikkein tasaisin osa purkista, vaikeat muodot kannattaa jättää viimeiseksi.


Kun teipit on kiinni ja olet tasoittanut ne niin, että ne varmasti ovat kiinni nätisti lasissa, voit aloittaa päällystyksen langalla. Aloita jättämällä pieni langan pää kiinni lyhyeltä matkalta teippiin, näin se ei lähde purkamaan.



Pyöritä lankaa koko purkin ympärille tasaisesti. Pidä lankaa tiukalla koko ajan, jotta pinta pysyy tasaisena.


Kun olet saanut tasaisen osan päällystettyä, niin leikkaa ja päätä lanka tippaan liimaa. Näin se ei karkaa ja pinta jatkuu kauniisti purkin muodon muuttuessa.

Teippaa nyt purkin kaareutuvaan pohjaosaan teippi kiinni. Kannattaa leikata niin kapeita paloja kuin mahdollista, jotta teipin saa aseteltua nätisti. Tässä vaiheessa teippi voi mennä myös pohjan puolelle, se helpottaa langan levitystä ja voit viimeistellessä leikata sen pois. Tasoita teippi nätisti paikalleen ja jatka sitten langan pyöritystä purkin ympäri kohti pohjaa. Jos tuntuu, että lanka karkaa teipistä, niin voit laittaa johonkin väliin aina tipan kuumaliimaa, se varmistaa, että lankakerros pysyy nätisti paikallaan.

Kun pohja on valmis, niin tee sama purkin yläosalle. Yläosassa kannattaa langan levitys aloittaa kapeimmasta päästä, eli yleensä yläosasta. Lopputulos on siten tasaisempi.


Purkkeja ja purnukoita voi päällystää näin pienellä vaivalla eikä se tule kalliiksikaan. Meillä esimerkiksi näitä pikakahvipurkkeja tulee koko ajan lisää ja lankaa löytyy varastoista enemmän kuin omiksi tarpeiksi :)


Keväisin halauksin,
Eeva

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti