20.9.2012

Helmikoruja

Minulle jäi jostain syystä teinivuosilta kammo helmikoruja kohtaan, kun koulussa tekemäni pitkä kaulanauha hajosi ja levisi salamana ympäri huonetta. En koskaan saanut korua takaisin kasaan ja vannoin, etten enää koskaan tee helmikoruja. Näinpä vaan pääsin pyörtämään senkin päätöksen, kun äitini tilasi minulta juhliin ranne- ja korvakorut.


Tarvikkeet:

  • kestävää lankaa tai siimaa
  • korulukko (jos haluaa tehdä sellaisen, joka on lukolla kiinni) ja korvakoruihin aina korvakorukoukut
  • eri kokoisia ja värisiä helmiä
  • neula

Helmikorujen teko on todella yksinkertaista. Kannattaa ottaa huomioon, että todellakin helmet lähtevät liukkaasti liikkeelle, jos pujotukseen käytetty lanka ei kestä. Tein ensimmäisen harjoitelman kirjontalangalla, mutta päädyin varsinaisen korun tekemään suosiolla siimaan, koska se tekee korusta tukevamman. Karhulanka on myöskin hyvä vaihtoehto korun tekoon. En tähän väliin ota mukaan lainkaan metallilankaan tehtyjä koruja, ne ovat oma juttunsa kokonaan, kun en ole aiemmin niitä itse tehnyt.

Ylläolevan kuvan mukaisen korun teko on helppoa. Ota pitkä pätkä siimaa ja sido sen keskelle korulukon toinen pää solmulla kiinni. Sitten ala syöttämään siimaan helmiä oman mielen mukaan. Kun siimassa on niin paljon helmliä, että koru menisi löysästi ranteesi ympäri, niin sido siihen korulukon toinen osa kiinni muutamalla solmulla. Aloita sitten taas syöttämään helmiä. Päätä taas helmijono tekemällä solmu korulukon toiseen osaan. Jatka tätä niin kauan, että kummastakin siimasta on jäljellä korulukon solmun jälkeen noin 10cm (lyhyempi voi olla liian vähän loppusolmun tekoon ja siiman nättiin katkaisuun, koska siima on melko jäykkää). Voit pujotella helminauhoja toistensa lomitse, jotta saat koruun 'hallittua kaaosta'.

Siimojen lopetus on tehtävä kunnon solmulla. Siima kannattaa kiertää ainakin kahdesti, mielellään kolmasti solmuun, jotta se varmasti pysyy. Loput siimasta voi pujottaa johonkin helminauhaan parin kolmen sentin matkalta ja katkaista sitten loput pois.

Jos haluat tehdä ruusukkeita helmistä, niin se käy seuraavalla tavalla:

Tee ensin lankaan solmu niin, että se on ihan langan päässä ja pujota siihen keskimmäiseksi jäävä helmi. Kannattaa valita isompi helmi keskelle.


Sitten pujota lanka uudelleen helmen läpi solmun puolelta niin, että helmen toiselle puolelle jää lankalenkki. Tee sama toiselle puolelle. Helmi näyttää tältä:


Aloita sitten toisen kerroksen teko lisäämällä lankaan pieni helmi ja viemällä se isoon helmeen kiinni. Pujota lanka sitten neulan avulla ison helmen ympärillä olevan langan alitse. Pienen helmen kylkeen jää lankalenkki.


Sitten pujota lanka takaisin pienen helmen läpi niin, että helmi jää ison helmen ympärillä olevaan lankalenkkiin kiinni pystyyn.



Päätä kerros pujottamalla viimeisestä pikkuhelmestä lanka ensimmäisen pikkuhelmen läpi ja takaisin. Nyt voit aloittaa seuraavan kerroksen, se tehdään ihan samoin kuin ensimmäinen kerroskin. Käytä nyt vähän isompia helmiä, jotta saat ruusukkeeseen kokoa. Jos haluat koristenypyt helmien välille, niin lisää kunkin kiinni ommellun isomman helmen jälkeen pieni helmi, jota ei ommella alla olevaan kerrokseen kiinni lainkaan.



Huomaa, että langan väri vaikuttaa paljonkin siihen, minkä sävyiseltä helmiruusuke näyttää. Minä käytin tätä nimenomaista ruusuketta rannekorussa, jonka tein itselleni.



Täältä löydät isomman ruusukkeen teko-ohjeen. En valitettavasti tiedä, mistä löytäisin alkuperäisen osoitteen tuolle kuvalle, olisi mukava linkittää se ihan sinne alkuperäiseen, mutta aina ei mene hommat niin kuin haluaisi.

Kun on tehnyt muutaman ruusukkeen, niin sen jälkeen perusajatus on sen verran selkeänä mielessä, että niitä on helppo tehdä lisää. Hetken päästä saattaa huomatakin, että on viettänyt koko illan pujotellen helmiä lankaan, vaikka ehkä olisi ollut jotain parempaakin tekemistä :)

Halauksin,
Eeva

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti