7.9.2012

Koruja langasta letittämällä

Tänään oli taas vuoro jollekin nopealle ja helpolle - siis päivitetylle versiolle vanhasta kunnon ystävyysnauhasta.

Tarvikkeet:

  • Nauhaa, nahkanauhaa tai esim kirjontalankaa
  • helmiä, korulukko (ei välttämätöntä)
  • yksi irtolanka, noin 20cm
  • virkkuukoukku, neulepuikko, kynä tai muu vastaava sekä pala teippiä
Ensin tietysti kannattaa valita värit. Tein itse tällä kertaa yhden kirjavan ja toisen vähän maltillisemman värisen, mutta luonnollisesti värien määrä on täysin kiinni tekijästä. Mitä enemmän erillisiä lankoja, sitä leveämpi ja värikkäämpi korusta tulee.

Valitse lankoja parillinen määrä ja leikkaa niistä noin 40cm pitkät pätkät. Ota nipusta kiinni keskeltä niin, että molemmille puolille jää yhtä pitkät langan päät. Tästä eteenpäin aloitukselle on kaksi vaihtoehtoa: voit tehdä tähän kohtaan lenkin, johon toisen pään voi pujottaa kiinni TAI voit tehdä sen lopuksi erikseen.

Lenkin teko: ota lankanipusta kiinni niin, että lenkkiin jää noin 3-4 cm lankaa ja pyöräytä siihen solmu.



Lenkin tekemättä jättäminen: lisää nipun keskelle lyhyempi irtolanka niin, että siitäkin jää molemmille puolille yhtä pitkät pätkät. Sido koko lankanippuun solmu pitelemääsi kohtaan. Ota irtolangasta kiinni ja tee siihen ilmava lenkki solmimalla. Tätä käyttäen voit kiinnittää työn teipillä valitsemallasi pitkulaisella esineellä esim. pöydän reunaan tai, niin kuin minä tein, pujotin sen askartelulaatikon reiästä sisään, pujotin kynän lenkkiin ja teippasin kynän laatikon sisäpuolelle kiinni. Näin työ pysyy paikallaan. 


Sitten eikun letittämään. Kirjoita itsellesi ylös, missä järjestyksessä haluat lankojen tulevan ylhäältä alas. Näin et mene heti sekaisin lankojen järjestyksen kanssa ja se auttaa myös, jos työ pääsee purkautumaan kesken teon. 

Jaa langat puoliksi oikean ja vasemman puoleisiin nippuihin niin, että kummallakin puolella on molempia värejä yhtä paljon ja samassa järjestyksessä (vasemmalla katsoen vasemmalta oikealle ja oikealla katsoen oikealta vasemmalle). Sitten aloita letitys kääntämällä vasemmalta ylimpänä oleva lanka oikealle alimmaksi. Pidä langoista kiinni tiukasti, muuten letti jää löysäksi ja langat menevät helposti sekaisin. Sitten käännä oikealla ylimpänä oleva lanka vasemmalle alimmaksi. Jatka samaan malliin kunnes langat ovat taas aloitusjärjestyksessä. Tästä jatkaen samalla tavalla värikuvio alkaa muotoutumaan.

Voit halutessasi lisätä punokseen helmiä, strasseja tai mitä tahansa muuta mieleesi juolahtaakin. Minä tein kirjavasta yksinkertaisen, mutta toiseen lisäsin tähtihelmiä - nimesinkin mallin Aamutähdeksi :) Letittäessä vaan lisäät helmen siihen lankaan, joka seuraavaksi on letitysvuorossa. Näin se jää heti kiinni työhön eikä karkaa vahingossa.  





Kun korulla on mittaa niin, että se menee reilusti ranteesi ympäri, niin pyöräytä kumpaakin lankanippua sisäänpäin ja tee niistä solmu. Tee vielä solmun ympärille toinen solmu tekemällä umpisolmu kaikilla langoilla. Leikkaa langat poikki muutaman sentin päästä solmusta. Voit myös pujottaa lankojen päähän ison helmen, joka toimii samalla korun lukkona lenkkiin pujotettuna. Jos käytät korulukkoa, niin myös sen osat voi pujottaa helposti osaksi lettiä. Näin osat saa nätisti kiinni suoraan koruun.

Yksinkertaisen korun tekemiseen ei mene paria tuntia kauempaa ja helppoutensa vuoksi nämä ovat kivoja askarteluja myös lapsille.

Halauksin,
Eeva

2 kommenttia :

  1. Oi tämä on kiva! Ei ois taas välähtäny mulla, kun aina koittaa tehdä kaikkee vaikeimman kautta (oi miks...) :)

    VastaaPoista
  2. Älä huoli, yksinkertaisimmat jutut on usein vaikeimmat hokata :) Näiden helppojenkin juttujen taustalla on minulla useimmin muutamakin yrityksen ja erehdyksen kerta...

    VastaaPoista