25.9.2012

Vähän erilainen neulatyyny

Tein edellisen neulatyynyni kolmannella luokalla vuonna 1987 :) Oli siis jo aika päästää se kärsimyksistään ja tehdä uusi. Löysin netistä todella hienon mallin, jonka tekemisen opastan tässä suomeksi.


Alkuperäinen malli ja kaikki oikeudet kuuluvat DIY Dish / Kimberbell Designs'lle. Alkuperäinen ohjevideo löytyy englanniksi täältä: DIY Dish ja kaava täältä. Tällä tätiparilla on aivan loistavia ideoita ja vinkkejä muutenkin askarteluun, eli jos kielipää on kunnossa, niin tuolta löytyy paljon kaikkea ihanaa!

Erona alkuperäiseen minun versiossani taitaa olla se, että lisäsin työhön saumanvarat - niitä ei taidetakaan tarvita tähän työhön, koska alkuperäisellä sivulla olevissa kuvissa neulatyynyt ovat paljon hoikempia kuin minun tekemäni. Taitaa olla niin, että taas lopputulos on tekijänsä näköinen :)

Tarvikkeet:
 • tukevaa kangasta (ei joustavaa)
 • kuitutäytettä
 • normaalit ompelutarvikkeet (neulat, lankaa, kone)
 • kuumaliimapyssy
 • pahvia neulatyynyn pohjaksi
 • jalaksi kynttilänjalka, lasipurkki + kansi tai vaikkapa uransa päähän tullut viinilasi - joku korkea ja tukeva esine, jonka päälle tyynyn voi sijoittaa
 • tekokukkia koristeeksi
Kaavan tekstien käännökset:
 • front = etukappale
 • back = takakappale
 • sides = reunapala
 • base = pohja
 • felt cover = huopapäällys (tätä ei välttämättä tarvitse)
 • foam board = kapalevy / paksu pahvi
 • cut 1, cut 2 = leikkaa yksi, leikkaa kaksi
Työ aloitetaan tietysti leikkaamalla tarvittavat osat kankaasta. Voit samalla leikata osia useammat, koska kerran kun näiden tekemisessä pääsee vauhtiin, niin niitä tekee mieli tehdä muillekin. Näitähän voi käyttää vaikkapa korutelineenä tai ihan vaan koristeena, koska malli on niin ihana.


Ensin ommellaan hartiasaumat. Ompele ne kiinni niin, että hartialinja pyöristyy olkapäiden kohdalla alaspäin. Näin malli pysyy nättinä. Voit halutessasi ommella myös kaulan umpeen, mutta voit sen jättää myös auki. Pääksi voi istuttaa vaikka pienen joulukuusenkoristeen :)


Kun neulaat sivupaloja kiinni, niin aloita etupalan alareunasta kohti hartialinjaa ja siitä alas takapalan alareunaan. Palojen tulee olla neulattunakin saman mittaiset, jotta tyyny pysyy mallinuken figuurissa. Jos siis takareunasta jää yli kangasta, niin neulaa rinta ja lapalinja uudestaan syvemmälle (minulla ne eivät ole samassa linjassa, kuten näkyy kuvista, ja lopputulos osaksi johtuukin siitä). Ompele.


Kun olet ommellut kaikki palat yhteen, niin täytä tyyny. Kuitutäyte pitää muotonsa hyvin ja sitä kannattaa käytää ihan reilusti, jotta tyynystä saa muodot esiin. Tässä vaiheessa myös hyvin huomaa ommellessa tulleet virheet. Ne kannattaa korjata, koska muuten malli joko kenottaa mutkalla, se ei ole symmetrinen tai ei muuten vain näytä hyvältä. Voin taata, että korjaamaton moka ottaa päähän tulevaisuudessa, vaikka nyt haluaisikin vain tehdä valmista mahdollisimman nopeasti. Tätä kun joutuu katselemaan pidemmän aikaa kumminkin - minä ainakin yhtä kauan kuin edellistäkin neulatyynyä...


Kun olet saanut vihdoin palat kohdilleen ja täytteen sisään, niin neulaa pohjasta kangas kulmistaan kiinni niin, että niistä muodostuu tyynylle pohja. Pohjaan saa jäädä aukko, josta täyte näkyy. Ompele kulmat kiinni muutamalla pistolla käsin ja päätä langat kunnolla, jotta kangas tai ommel ei purkaudu heti. Lämmitä kuumaliimapyssy ja leikkaa pahvista pohja tyynylle. Levitä liima pahviin ja kiinnitä se tyynyyn. Liimaa pahvi kauttaaltaan tyynyyn kiinni, sen pitää olla kunnolla kiinnitetty, jotta tyynyn voi istuttaa jalan päälle nätisti.

Valmistele jalaksi tarkoitettu esine, eli mitä käytätkin, niin puhdista ja kuivaa se hyvin. Sitten vain kuumaliimaa pintaan ja kiinnitä neulatyyny siihen. Jos käytät lasipurkkia, niin voit maalata sen kannen ennen liimausta. Näin saat nätin reunan kannesta näkyviin. Lasipurkki on siksi näppärä pohja tyynylle, että purkkiin voi laittaa muuta ompelusälää, joka muuten seikkailisi vain muissa laatikoissa eikä sitä koskaan löydä silloin kun tarvitsee. Minä liimasin tyynyn kynttilänjalkaan, jota en ole oikeastaan koskaan käyttänyt. Se vaan on matkannut mukanani vuosikausia jostain syystä. Nyt se pääsi vihdoinkin johonkin järkevään käyttöön. Lisäsin myöskin tyynyyn koristeeksi muutaman tekokukan. Liimasin neulan kukan pohjassa olevaan aukkoon, laitoin lisää liimaa neulaan ja työnsin sen tyynyyn kiinni. Tätä tyynyä kelpaa säilyttää ihan pöydällä neuloineen, se on sen verran näyttävä esine. Käytännöllistä ja kaunista, minun lemppariyhdistelmäni :)

Halauksin,
Eeva

3 kommenttia :

 1. Everything is very open with a very clear explanation of
  the challenges. It was truly informative.
  Your website is useful. Many thanks for sharing!

  My site ... disney cake toppers ()

  VastaaPoista
 2. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation;
  we have developed some nice methods and we are looking to swap solutions with other folks,
  why not shoot me an e-mail if interested.

  Feel free to surf to my blog post :: cake toppers for wedding (medienbildung.at)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ideasta ja ohjeesta, ihan loistava, tämän toteutan :) - Leenastiina

  VastaaPoista